Články se štítkem: nebezpečné potraviny

JAK SE ZJIŠŤUJÍ RIZIKOVÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH?

21.04.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalí u potravin a zemědělské produkce dvě až tři procenta nevyhovujících vzorků ročně. Redakci to přiblížil ředitel pražského inspektorátu SZPI Petr Cuhra. Laboratoře podle něj dělají rozbor na přítomnost více než 400 zbytků účinných látek. Jde především o testy na přítomnost mykotoxinů nebo zbytků pesticidů.

MASO, RYBY, PIVO, SÝRY: NEBEZPEČÍ, KTERÝM SE ZABÝVÁ ÚŘAD PRO BEZPEČNOST POTRAVIN

31.03.2023 | Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) hodnotil zdravotní riziko plynoucí z přítomnosti deseti nitrosaminů (N-nitrosaminů) v potravinách. Závěrem hodnocení je, že vystavení evropských spotřebitelů nitrosaminům, sloučeninám, které mohou vznikat v potravinách při jejich přípravě a zpracování, vyvolává zdravotní obavy.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: ČAJ VYLEPŠENÝ KOKTEJLEM ALKALOIDŮ V TRŽNÍ SÍTI

29.03.2023 | V bylinné čajové směsi našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce patnáctkrát více pyrolizidinových alkaloidů, než připouští zákonný limit. Jde o kilogramové balení s názvem Energie - bylinná čajová směs od výrobce Byliny Mikeš z Číčenic. Inspekce doporučuje spotřebitelům, aby si čaj z této směsi nevařili, uvedl v tiskové zprávě mluvčí Pavel Kopřiva.

POTRAVINY ZE TŘETÍCH ZEMÍCH JSOU PROBLÉM, VARUJE INSPEKCE

09.03.2023 | Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) každoročně provádí intenzívní kontrolní akci se zaměřením na přítomnost reziduí pesticidů v potravinách. V rámci akce Potravinářská inspekce odebírá pro hodnocení ve vlastní akreditované laboratoři 800–1000 vzorků potravin ročně.

VAROVÁNÍ SPOTŘEBITELŮM: MASO SE SALMONELOU V TRŽNÍ SÍTI

03.03.2023 | V rámci průběžných intenzívních kontrol bezpečnosti potravin Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila nebezpečnou potravinu s názvem: „KUŘE A KVALITA BEZ DROBU KURCZAK ČERSTVÉ DĚLENĚ DRUBEŽI MASA“, označení šarže: 20230211, datum použitelnosti: 19.02.2023, výrobce: Firma KABANOS, Kojs Miroslaw i Johanna Kojs - Kowalczyk sp.j., ul. Spóldzielców 1, 34-480 Jablonka, země původu: Polsko.

GENETICKY MODIFIKOVANÉ JOGURTY? VÍTĚZ V KLÁNÍ HLOUPOSTÍ

16.02.2023 | Mléčné výrobky jsou vděčným terčem kritiků potravinářských produktů, ačkoli ti často vaří zcela z vody a jejich tvrzení se nezakládají na žádných reálných základech. I další z hoaxů, kterému se dnes budeme věnovat, zabrousil do této kategorie a postavil svou tezi na záměně pojmů, které spolu vůbec nesouvisejí. Stačí skutečně málo a poplašná zpráva je na světě.

BÍLÉ SKVRNY NA JABLKÁCH DĚSÍ SPOTŘEBITELE? NEBEZPEČNÁ CHEMIE?

09.02.2023 | Po sociálních sítích a po emailech začalo kolovat video o tom, že na jablkách zakoupených v supermarketu se po přelití plodu horkou vodou objeví bílé skvrny. Spotřebitelé se domnívají, že je to zapříčiněno používáním chemikálií pro ošetření jablek, které mohou být zdraví škodlivé. Státní zemědělská a potravinářská inspekce situaci prověřila.

SLADKOSTI S TEKUTÝM DUSÍKEM V INDONÉSII ZRANILY DĚTI

18.01.2023 | Více než dvě desítky dětí se v Indonésii zranily při pojídaní pouličně prodávaných sladkostí chiki ngebul, lidově označovaných jako "dračí dech", které jsou napuštěné tekutým dusíkem. Sociální síť TikTok je plná videí s dětmi a dospívajícími, jimž se při pojídání této barevné sladkosti valí kouř z úst. Podle indonéského ministra zdravotnictví způsobuje chiki ngebul popálení žaludku a otravu jídlem, uvedl list The Guardian.

SKANDÁL JMÉNEM MLÉKO? NENECHTE SE STRHNOUT HOAXY

16.01.2023 | „Skandál s mlékem! Je to vůbec možné??? A úřady to nevidí…“ Podobné poplašné zprávy s tímto podtextem kolovaly a bohužel stále kolují po internetu. Podle nich trvanlivé mléko, které se nespotřebuje do data trvanlivosti, prodejce vrátí zpracovateli. Zpracovatel pak krabici otevře, mléko znovu převaří a opět zabalí a odešle do prodeje. Toto kolečko může otočit až pětkrát. Jenže co je na tom pravdy?

POZOR NA RAJČATA NAOČKOVANÁ JEDY ANEB NENECHTE SE STRHNOUT JEDOVATÝMI MÝTY

09.01.2023 | Dnešní doba má tu výhodu, že si během chvíle můžeme vyhledat informace, které nás zajímají. Nicméně informační záplava s sebou také nese riziko, že v ní poněkud zabloudíme. Internet urychlil šíření informací pravdivých, ale také nesmyslů a cílených lží. Bohužel i odborné studie potvrzují, že nepravdivé zprávy své adresáty nacházejí mnohem úspěšněji než informace pravdivé. Jejich lavinovým šířením pak vznikají tzv. hoaxy, kterých v souvislosti s potravinami kolovalo a koluje po internetu celá řada. Jak je to s rajčaty a případně jejich voskováním?

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.